tomatenplant

Welke tomaten gebruikt u  best om een heerlijke tomatensoep te maken?

De twee belangrijkste smaakmakers zijn het niveau en de verhouding tussen zuur en zoet. Bij een zowel laag zoet- als zuurgehalte is het resultaat een waterachtige tomaat, terwijl veel suiker en weinig zuur leidt tot een flauwsmakende tomaat, vergelijkbaar met een overrijpe tomaat. Meer zuur en minder suiker daarentegen geeft een scherpe smaak. Extra zout bevordert de zoetheid en zachtheid, extra kalium voor een zuurdere smaak maar dan neemt ook de kans op neusrot toe.

De afstand tussen de tomatenplanten vergroten leidt tot grovere, zoetere tomaten: de planten vangen zo meer licht en produceren meer suiker. Gewoonlijk plukt men bladeren boven een rijpe tros om het oogsten te vergemakkelijken met als gevolg een lagere suikerproduktie. Laat de teler dit achterwege dan levert ook dit zoetere vruchten op.

De tomaat wordt als groente gegeten, dit kan zowel rauw als gekookt. Er kunnen salades, tussendoortjes, snacks of borrelhapjes mee worden gemaakt. Tomaten zijn ook geschikt voor soepen, sauzen en koude bereidingen. Ook worden tomaten verwerkt tot tomatensap.

U kan zelf tomaten kweken in uw tuin.  Tomatenzaad kan u onder andere kopen in de AVEVE winkels.
Maar er bestaan vele tomatentelers die ons deze gezonde groeten aanleveren.

De keuze van tomaat is dus afhankelijk of u een zoete soep of een iets meer zure soep wil maken.

U kiest zelf welke tomaten u neemt om lekkere soep te maken